'Duurzaam en zeer comfortabel wonen op een van de mooiste plekken van Hardinxveld.'

Het project ‘De Rokerij’ bevindt zich op een prominente locatie in Boven-Hardinxveld: een waterrijke en groene omgeving, dicht bij de sfeervolle dorpskern aan de Buurt, het pontje naar Werkendam en diverse watersportmogelijkheden.

Daarnaast is het een locatie met een geschiedenis die diep geworteld is in de ontwikkeling van Boven-Hardinxveld. Op deze locatie was in vroegere tijden het hart te vinden van de plaatselijke zalmvisserij: de karakteristieke bootjes (zalmschouwen) kwamen hier binnen met vers gevangen zalm, hier werd deze gerookt in de rokerij en verder verhandeld. In latere jaren kreeg de locatie een meer industrieel karakter toen de scheepvaartindustrie hier tot bloei kwam.

Voor Van Es architecten is dit verleden een sterke inspiratie geweest bij het ontwerp van dit plan en is dit op diverse onderdelen verweven met het plan.

Planopzet

Het plan wordt zeer ruim en groen opgezet en krijgt een sfeervolle en markante uitstraling. In het plan komen vrijstaande woningen, herenhuizen, gezingswoningen en diverse typen appartementen. Door dit gevarieerd aanbod van woningen ontstaat een sfeervolle wijk met voor een ieder wat wils. De grondgebonden woningen krijgen allemaal een ruime tuin en de appartementen zijn voorzien van riante balkons en krijgen een eigen parkeerplek in de overdekte parkeergarage. De woningen worden gasloos en zeer energiezuinig gerealiseerd.

Herkenbare vormgeving

Belangrijk in de visie van Van Es architecten is een uitstraling passend bij Boven-Hardinxveld. De grondgebonden woningen krijgen hierbij een statig, maar toch ook ingetogen karakter.

De drie appartementengebouwen op de kop van het plan fungeren als blikvangers en refereren met hun vormgeving van schuine lijnen en veel glas aan de sterke geometrische vorm van de oude zalmschouwen en aan het industriële karakter van de voormalige scheepswerven.

Karakteristieke materialisatie

In de materialisatie van het plan wordt op subtiele manier de link gelegd met de vroegere zalmvisserij en-rokerij door gebruik te maken van metselwerk in verschillende rood-/oranjetinten (het vlees van de zalm) en het inzetten van materiaalaccenten zoals zink (schubben) en gerookt hout. Hierdoor ontstaat een eigentijds geheel met karakteristieke elementen passend in de omgeving.

Kortom: duurzaam en zeer comfortabel wonen op een van de mooiste plekken van Hardinxveld.

Duurzaam en zeer comfortabel wonen op een van de mooiste plekken van Hardinxveld.Dirkjan van Es

Van Es Architecten

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in en ontvang als eerste bericht over de laatste ontwikkelingen.

Contact

De Rokerij

Eigentijds en industrieel met de charme van vroeger